Hoe innoveer je een familiebedrijf?

Fietsenmaker sinds 1850.

Frank en Eric

  

FrankFiets
Frank van Oirschot heeft destijds de fietsenzaak overgenomen van zijn ouders. Zijn betovergrootvader startte de zaak in 1850 als smid van het Brabantse dorp Riel, onder de rook van Tilburg. Frank, bijgenaamd, FrankFiets, runde de zaak jarenlang samen met zijn moeder. Met het familiemotto ‘wie niet hard werkt, hoort er niet bij’ werden lange dagen gemaakt in de zaak.
“Zij bemoeide zich overal mee,” vertelt Frank in 2011. “Op een gegeven moment had ik wel behoefte om mijn eigen koers te gaan varen.”
Een bekend gegeven in een familiebedrijf. Nu vier jaar later heeft Frank het familiebedrijf verder ontwikkeld. Hij heeft er zijn eigen zaak van gemaakt, inclusief compagnon, tevreden personeel en producten waar hij warm voor loopt. In dit artikel een kijkje in de ontwikkeling van zijn fietsenzaak.

 

Op zoek
In 2011 volgde Frank de M4Pro ondernemerstraining bij SharpenYourBusiness©.
Hij was op zoek naar antwoorden op de volgende dilemma’s:
– Ik heb behoefte aan een sparringpartner, hoe krijg ik die?
– Ik wil het vele werken doorbreken, hoe doe ik dat?
– Ik heb vaak zorgen over de zaak, hoe krijg ik verlichting?
– De zaak kan beter gaan lopen, er zit meer in naar mijn gevoel. Waar moet ik mee beginnen?

 

Van visie naar vorm
In de training werken we met een praktische toepassing van Theory-U. Eerst tijd investeren om je te verdiepen in wat je echt wilt, een visie ontwikkelen, en dan deze visie door middel van je bedrijf vormgeven. Door middel van concrete producten en diensten je visie in de wereld gaan zetten.
Frank kwam met behulp van specifieke oefeningen tot de volgende inzichten:
* Ik ben klaar om te gaan delen. Eerst wilde ik alles voor mezelf houden, nu wil ik dit anders. Ook wil ik nadenken over bedrijfsopvolging op termijn.
* Fietsen verkopen vind ik leuk en ik ben er goed in. Fietsen repareren vind ik minder, daarom heb ik ook regelmatig problemen met het behalen van een stabiele kwaliteit in de werkplaats.
*  Ik geniet van mooie kwalitatieve producten, hier wil ik me meer op gaan richten.

 

Jaren
Het vormgeven aan bovenstaande ontwikkeling vraagt tijd, soms gaat iets snel, soms is vertragen wenselijk.
Eerst moesten de reparaties goed geregeld worden, dit was een dagelijkse bron van stress.
Simpele vraag: Wie was de beste monteur van de afgelopen jaren? Frank wist direct het antwoord, dit was Eric van Ginhoven. Eric had op dat moment een eigen fietsreparatiebedrijf. Tijd voor een gesprek dus. En ja hoor, Eric had ook behoefte aan een sparringpartner en collega’s. En zijn klanten wilden ook wel eens een nieuwe fiets kopen, die hij toen nog niet verkocht. Nu, in 2015, runt Eric samen met vier collega’s tot ieders tevredenheid de reparatieafdeling in de fietsenzaak in Riel. Frank heeft minder zorgen en verkoopt nu meer fietsen dan ooit tevoren.

 

Van ver
Ook heeft Frank vormgegeven aan zijn wens om een topkwaliteit fietsen in zijn assortiment op te nemen. Met merken als Stromer en Idworx verkoopt hij topfietsen van vele duizenden euro’s per stuk. Klanten komen vanuit Maastricht, Rotterdam en Antwerpen naar de Brabantse fietsenzaak. “Dit verzin je van tevoren niet,” zegt Frank. Inderdaad, dit zijn zakelijke wondertjes die horen bij het volgen van je passie. Ik zie dit telkens weer gebeuren bij mijn klanten die hun bedrijf ontwikkelen op een wijze die echt belangrijk voor hen is.

 

Graafmachine
Op dit moment heeft de graafmachine een flink gedeelte van de fietsenzaak platgelegd. Er wordt gebouwd aan een prachtige winkel waar de topmerken goed tot hun recht komen. De werkplaats krijgt een open karakter zodat de klanten direct kunnen zien wat er met hun fietsen gebeurt.

Frank verbouwing
De zaak krijgt een andere naam en een ander logo, in april 2016 gaat de nieuwe website de lucht in.

 

Logo FrankFiets
“Door het maken van de nieuwe plannen is de zaak meer van ons allebei geworden,” vertellen Eric en Frank. “We zijn de afgelopen jaren naar elkaar toegegroeid.”

 

Sfeer
Ook is de sfeer verbeterd zegt Frank. “Volgens de mensen die hier al wat langer werken is de sfeer verbeterd doordat zaken beter georganiseerd, gestructureerd en geregeld zijn sinds Erik er als compagnon bij is gekomen.
Voorheen holde ik heen en weer tussen winkel en werkplaats om zaken te regelen. Nu delegeer ik beter en krijgen werknemers meer vertrouwen om zaken op te lossen. We praten hier ook meer met elkaar over, er is meer bewustwording op wat we aan het doen zijn.
Verder doen we ook meer aan branchegerichte training en opleiding. Hiermee wordt hun werk interessanter en krijgen ze een beter gevoel over zichzelf en hun werk.”

 

Risico’s
Als ik vraag naar de huidige zorgen geeft Frank aan dat ook de ‘fietsenwereld’ razendsnel verandert door ontwikkelingen op internet. “Fietsen kunnen rechtstreeks gekocht worden bij fabrikanten, dat is een bedreiging. Tegelijkertijd kom ik nu in contact met klanten van verder weg die specifiek zoeken naar een ‘High-End’ top fiets. Dat was vroeger voor mij onmogelijk.
Natuurlijk ervaar ik nu ook nog zorgen en heb ik soms last van het nemen van ondernemersrisico’s, toch is er meer vertrouwen gekomen. Ik weet dat ik in de toekomst altijd antwoorden zal kunnen vinden op de ondernemersvragen die ik heb.”

 

Stemmetje
“Door het samenwerken met Eric is het niet alleen leuker geworden om ondernemer te zijn, ik heb ook nog tijd om bijvoorbeeld overdag gewoon naar de kapper te gaan. Al heb ik daar dan wel nog een licht schuldgevoel over,” vertelt Frank. “Het is dan net of ik mijn moeders stemmetje hoor dat zegt “wel hard werken jongen, anders komt het niet goed”. Nu kan ik er om glimlachen, zij deed ook haar best.”

 

Vriendelijke groet,
Olaf Rutten
Ik begeleid ondernemers bij het innoveren van hun kleine bedrijf (0-50 fte), geef lezingen over ondernemerschap en ben auteur van het boek ‘Minder werken, meer verdienen’. Mijn gratis ebook ‘Minden werken, meer verdienen’ iste verkrijgen via www.sharpenyourbusiness.nl.

.

.

.

 

 

Tags: , ,

Reacties zijn gesloten.